Ενώνουμε το δίκιο μας, συζητάμε, συντονιζόμαστε και αποφασίζουμε την συνέχιση του κοινού αγώνα. Κυριακή 17, Δεκέμβρη 2023 στις 10:30 πμ Κινηματογράφος ΊΛΙΟΝ οικισμός ΛΑΡΚΟ Λάρυμνα Φθιώτιδας.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ
Κάλεσμα
Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 στις 10.30 πμ στον κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα Φθιώτιδας.
Σύσκεψη - Συλλαλητήριο
Ενώνουμε το δίκιο μας, συζητάμε, συντονιζόμαστε και αποφασίζουμε την συνέχιση του κοινού αγώνα.
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι της ΛΑΡΚΟ και στις άλλες επιχειρήσεις της περιοχής μας. Αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέες - νέοι και συνταξιούχοι.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα από την 25/12/2023 έως την 30/12/23, απολύονται οι 60 εργαζόμενοι στις εργολαβίες.Την 31/12/23 λήγουν οι συμβάσεις εργασίας των 700ωνσε Λάρυμνα και Αϊ Γιάννη (930 στους 5 νομούς).
Η Κυβέρνηση και ο νέος ιδιοκτήτης της ΛΑΡΚΟ, με τα γνωστά «παπαγαλάκια» τους προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, λέγοντας ότι η ΛΑΡΚΟ και κλειστή έχει κοστίσει 100 εκατομμύρια στους φορολογούμενους και ότι οι εργαζόμενοι κάθονται και πληρώνονται κτλ.
Η αλήθεια είναι, ότι είχαμε και έχουμε δίκιο σε όλα, όπως είχαν και έχουν δίκιο όλοι οι άνθρωποι του μόχθου.
Για το «άπατο βαρέλι», όπως αποκαλούσαν την ΛΑΡΚΟ, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 6 μεγάλους παγκόσμιους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου. Οι 2 από αυτούς «βούτηξαν στο πάτο του βαρελιού» δίνοντας προσφορά. Η Κυβέρνηση έχει κηρύξει νέο ιδιοκτήτη και τα αντικρουόμενα συμφέροντα είναι σε αντιδικία.
Η μισθοδοσία των εργαζομένων καταβλήθηκε από την πώληση των προϊόντων που με την εργασία μας παράχθηκαν. Οι αποζημιώσεις από τα χρήματα που μας έκλεψαν μέσα από τις περικοπές μισθών, την κατάργηση δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Επί της ουσίας αυτό αποζημιωθήκαμε.
Αντί να εκσυγχρονίσουν την ΛΑΡΚΟ, σπατάλησαν για να σταματήσουν την παραγωγή της, 100εκατ. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και 300 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις νικελίου, υποπροϊόντων και δικαιωμάτων ρύπων.
Όταν θα μεταβιβαστεί η ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη, η Κυβέρνηση του προσφέρει φθηνή ενέργεια, ενώ το υποτιθέμενο πρόστιμο «των κρατικών ενισχύσεων» διαγράφεται.
Σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι σταθεροποιημένες στα ύψη, αντί η ΛΑΡΚΟ να παράγει νικέλιο αξίας εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, με εντολή του νέου ιδιοκτήτη και απόφαση της κυβέρνησης τα καμίνια της έσβησαν για να χαριστεί με 6ευρώ το στρέμμα. Το συνολικό αντίτιμο ήταν 6 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο ξεπούλησαν, το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής νικελίου στην Ευρώπη, τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις και 1 εκατ. στρέμματα γης που στο υπέδαφος υπάρχουν τα μοναδικά κοιτάσματα νικελίου, τα οποία η αξία τους ξεπερνά τα 20 δις ευρώ.
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είπαμε όχι στην ιδιωτικοποίηση της , γιατί γνωρίζαμε τις συνέπειες και τις πληρώνουμε όλοι μαζί. Και εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για την περιοχή μας:
Τον Μάρτιο του 2020 στο εργοστάσιο της Λάρυμνας Φθιώτιδας και τα Μεταλλεία του Αϊ Γιάννη Βοιωτίας, ήμασταν πάνω από 1100 εργαζόμενοι. Συνάδελφοι συνταξιοδοτήθηκαν ή έφυγαν για να εργαστούν άλλου. Αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές- χειριστές, εκδιώχθηκαν. Συνολικά έχουν χαθεί πάνω από 400 θέσεις εργασίας. Εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας την 1/1/24 οι 760 περίπου οικογένειες σε πέντε χωριά, θα είναι εν δυνάμει μετανάστες.
Έως τον Μάρτη του 2020, η μισθοδοσία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, το εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων και των προμηθευτών της περιοχή μας, συνολικά ήταν περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως. Σήμερα δεν ξεπερνά τις 900 χιλιάδες ευρώ, ενώ η κλοπή των αποζημιώσεων των εργαζομένων και των οφειλών που είχε η ΛΑΡΚΟ στους αυτοαπασχολούμενους και τους προμηθευτές της περιοχή μας συνολικά ξεπέρασε τα 70 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν χτυπούν μόνο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Προσπαθούν να στρέψουν τον έναν απέναντι στον άλλον και τσακίζουν τη ζωή σε όλους μας:
Για να δικαιολογήσουν τα μικρά μεροκάματα και την δουλειά ήλιο με ήλιο, τους εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις τους αποκαλούν «ευχαριστημένους» και «γι’ αυτό δεν διαμαρτύρονται», όπως λένε.
Οι συνθήκες εργασίας και τα μεροκάματα στις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή μας( Ιχθυοκαλλιέργειες, Λάντζης, ΕΖΑ, Τσακίρης, Λαυρεντιάδης, Νέα Οδός, κ.α.) είναι απαράδεκτες. Δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Τα ωράρια έχουν γίνει «λάστιχο»και οι εποχιακές συμβάσεις ορισμένου χρόνου καλύπτουν την πλειοψηφία των εργαζομένων, ενώ τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα. Η ανεργία που θα προκύψει από τις απολύσεις στην ΛΑΡΚΟ, θα ανεβάσει την ζήτηση εργασίας και είναι σίγουρο ότι οι επιχειρηματίες αξιοποιώντας την ανάγκη για μεροκάματο και το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο θα ρίξουν εκ νέου τα μεροκάματα. Θα χειροτερέψει συνολικά η κατάσταση.
Για να δικαιολογήσουν την νέα επιδρομή στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των ιδιοκτητών μικρομάγαζων, τους αποκαλούν «φοροφυγάδες».
Οι ελεύθεροι επαγγελματίας με το στανιό τα βγάζουν πέρα. Το νέο φορολογικό θα τους πάρει και το υστέρημα. Η ανεργία της ΛΑΡΚΟ θα ελαττώσει εργασίες, πελάτες, κατανάλωση, δραστηριότητες και παράλληλα θα αυξήσει την αναζήτηση μεροκάματου στο ελεύθερο επάγγελμα.
Για να δικαιολογήσουν το μεγάλο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές στον παραγωγό και την δυσβάσταχτη ακρίβεια στο ράφι, τους αγρότες ελαιοπαραγωγούς τους αποκαλούν «χρυσοθήρες» και τους υπόλοιπους «εισοδηματίες μεγάλων επιδοτήσεων».
Από την ακαρπία ελιάς, το χαμένο εισόδημα για φέτος στην περιοχή μας ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ και το αυξημένο κόστος παραγωγής σε όλες τις καλλιέργειες ξεκληρίζει γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Δεν είναι μόνο αυτά:
Από την μία, στην ακρίβεια δεν μπορούν να βάλουν πλαφόν. Από την άλλη,βάζουν πλαφόν στην αύξηση του μισθού και τις τριετίες. Απαγορεύουν τις ΣΣΕ.
Από την μία δίνουν δις ευρώ για εξοπλιστικά συστήματα, για την ΝΑΤΟΪΚΗ υποστήριξη και την εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους. Από την άλλη, εκτός τον κίνδυνο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, την στοχοποίησή της και το ενδεχόμενο βαθύτερης εμπλοκής, για να καλυφθούν τα έξοδα των πολεμικών επιχειρήσεων κάνουν περικοπές στην υγεία και την παιδεία.
Το κέντρο υγείας Αταλάντης, το ΕΚΑΒ, τα νοσοκομεία Λειβαδιάς και Λαμίας, συνολικά το σύστημα υγείας είναι εγκληματικά υποβαθμισμένο. Οι αγροτικοί γιατροί επισκέπτονται τα χωριά μας μία φορά το δεκαπενθήμερο. Το κλείσιμο των ιατρείων της ΛΑΡΚΟ θα κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές.
Οι απολύσεις στην ΛΑΡΚΟ, θα φέρουν συγχώνευση σχολείων, συρρίκνωση και παύση δραστηριοτήτων, ανεργία εκπαιδευτικών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Από την μία για τον λαό παντού φόροι( καύσιμα, τρόφιμα), από την άλλη για τους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους, φοροαπαλλαγές.
Από την μία δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις για την «πράσινη» κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και από την άλλη, δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για έργα υποδομών που να είναι ενταγμένα στην πρόληψη και την προστασία από φυσικές καταστροφές. Με τις φωτιές καιγόμαστε, με τις βροχές πνιγόμαστε, με τα χιόνια παγώνουμε, με τους σεισμούς γκρεμιζόμαστε και όταν είναι να μας αποζημιώσουν, ρωτούν αν έχουμε ιδιωτική ασφάλιση.
Ο κοινός αγώνας είναι μονόδρομος για να μπορέσουμε να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια.
Επιβάλλεται:
⮚ Nα στηριχθεί ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, έτσι ώστε να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων και να καταβληθεί ο κλεμμένος μόχθος. Να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, να ανοίξουν καινούργιες θέσεις εργασίας με δικαιώματα.
⮚ Nα στηριχθούν οι εργαζόμενοι στις άλλες επιχειρήσεις, να οργανωθούν στα σωματεία τους και να διεκδικήσουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με καλύτερα μεροκάματα και ωράρια.
⮚ Nα στηριχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να οργανωθούν στους συλλόγους τους, να διεκδικήσουν και να στηρίξουμε όλοι μας την απόσυρση του φορολογικού, μέτρα ανακούφισης σ’όλα τα επαγγέλματα της οικοδομής. Διεκδίκηση των αδιάθετων ενσήμων.
⮚ Nα στηριχθούν οι αγρότες στον αγώνα που διεξάγουν μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες τους, για αποζημίωση της ακαρπίας ελιάς, την μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτερες εγγυημένες τιμές.
⮚ Να συντονιστούμε και να απαιτήσουμε κονδύλια για την υγεία, την παιδεία, τις υποδομές, την ασφάλεια στην καθημερινότητά μας
Στην σύσκεψη - συλλαλητήριο στις 17 Δεκεμβρίου:
Όλοι οι εργαζόμενοι και τα επαγγέλματα της περιοχής μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, συζητάμε και στηρίζουμε ο ένας τα δίκαια αιτήματα του άλλου.
Σας καλούμε όλοι μαζί να υπερασπιστούμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας, στα χωριά μας. Τα παιδιά μας να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα σχολεία και τις λοιπές δραστηριότητές τους. Να ανταμώνουμε κάθε μέρα, στα εύκολα και στα δύσκολα, στις χαρές και τις λύπες, με αυτούς που μεγαλώσαμε μαζί.
Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.
Καλή Αντάμωση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Δεκέμβριος 2023